Băncile nu sunt case de caritate, dar cu toate astea strâng din dinți și iau o decizie istorică: ce-ți oferă, în premieră în ultimii 10 ani
Știm cu toții faptul că băncile comerciale nu sunt case de caritate. Sunt niște instituții care trebuie să facă profit. Cu toate acestea, ceea ce se întâmplă acum merită menționat și e bine să fie cunoscut de românii care nu mai știu cum să scape de inflație.
Ei bine, deși scopul principal al băncilor este să facă profit, ceea ce înseamnă că într-o perioadă de inflație aplică majorări de dobânzi, instituțiile financiare sunt conștiente că dacă nu oferă clienților ceva la schimb, riscă să determine oamenii să-și retragă banii din depozite. Prin urmare, chiar dacă acest lucru le afectează financiar, tot mai multe bănci aplică majorări tot mai importante ale dobânzilor pentru instrumentele de economisire.
Astfel, e din ce în ce mai convenabil să-ți ții banii în depozite bancare, dar nu înțelege din această afirmație că e soluția ideală. Dobânzile, deși au ajuns la maximul ultimului deceniu, încă sunt departe de a acoperi rata anuală a inflației din România.
Practic, nu ieși pe profit, dar măcar pierzi mai puțin decât dacă ți-ai ține banii la saltea, de exemplu! Poate fi aceasta o soluție pentru românii care nu se pricep la piețele financiare, nu vor sau nu știu cum să-și plaseze banii în anumite investiții și optează pentru soluția cea mai simplă, aceea de a se duce cu punguța de bani și a depune-o într-un depozit bancar.
Dacă și tu ne numeri printre cei tentați de această variantă, trebuie să știi că „dobânda la depozitele noi în lei a crescut la 5,54% în iunie, cu circa un punct procentual peste nivelul din mai, și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după februarie 2012.
Firmele reușesc din nou să obțină cele mai bune condiții de la bănci, cu o creștere de peste un punct procentual la 6,05% a ratei medii în iunie pentru depunerile noi la termen. Companiile nu au mai obținut astfel de dobânzi din perioada imediată de după criza financiară, când inflația era încă ridicată ca urmare a politicilor fiscale și monetare – ultimele mai stricte însă decât în prezent”, conform unei analize profit.ro.
Desigur, dacă ai decis să-ți deschizi un depozit, trebuie să consulți toate ofertele de pe piață și, pe lângă dobândă, să fii atent la toate condițiile și comisioanele percepute de bănci, acolo unde este cazul.